9 Şubat 2012

Facebook güvenlik ayarları.Orayı burayı tıklayın demekle sorun çözülmüyor.

Facebook hesabınızla başka sitelerdeki içeriklere yorum bırakıyorsanız bunların artık sonsuza dek kayıtlı kalacağını bilin!
Bir süredir artık Facebook yorumlarının Google Bot aracılığı ile indexlendiği (dizinlendiği) yani google aramasında çıkacak şekilde tarandığı duyuruluyor.
Bu demek oluyor ki Facebook, yazılımını Google indexlemesine uygun hale getirdi ve artık yaptığınız yorumlar arama sonuçlarında çıkmaya başlayacak.

Yalnız hemen telaşlanmayın, bu uygulama Facebook üstünde listenizdeki kişilerle aranızda yaptığınız yorumları içermiyor.
Google Bot kapsamında olanlar, diğer siteler üstündeki içeriklere Facebook hesabınızla yaptığınızla yaptığınız yorumlar. Mesela bir fotoğraf paylaşım sitesinde arkadaşınızın fotoğrafları altına Facebook hesabınızla yorum yaptığınızda artık bu yorum Google aramalarına dahil olacak ve bir daha da aramalardan kaldırılamayacak.

Bu nedenle özellikle yorumlarının her isteyen tarafından görülmesini istemeyenlerin artık daha dikkatli olması gerekiyor.
Başka siteleri kullanırken Facebook hesabınızla onlara bağlanmak veya yorum bırakmak üzere olduğunuzda 2 kere düşünseniz iyi olur. Sizin "kendi aranızda" diye düşündüğünüz durum bir bakmışsınız "dünya çapında" bir hal almış olabilir.

Site sahiplerinin ve yöneticilerinin elbette bu durumdan hiç bir şikayeti yok. Sonuçta yeni entegrasyon aramalarda sitelerinin daha çok sonuçta yer alması, tıklarının artması anlamına geliyor. Aslında onları da anlyorum embati yaptığımda benim de gelir elde ettiğim bir internet sitem olsa ben de bun uygulamadan çok memnun olurdum diyorum. Sonuçta site sahiplerinin değil Facebook ve Google'ın yarattığı bir durum/sıkıntı bahsettiğimiz. Ve malesef bu durum belli ki yine sadece ve sadece teknolojiye çok fazla hakim olmayan kullanıcıyı vuracak.



Peki bu özelliği kapatmak, durdurmak için ne yapabilirsiniz?
Malesef hiç bir şey
.


Bazı yerlerde gördüğüm "Facebook'ta arkadaşlarınızın isimleri üstüne tıklayın "abone" kısmından bildirimleri kapatın minvalindeki çözüm malesef doğru değil. Bu eylem sadece o kişilerle ilgili haberlerin, onların yaptığı yorumların size görünen bildirimler kısmında çıkmasını engeller. Facebook'un kendi içindeki verileri etkileyen bu ayarın başka sitelerdeki içeriklere yapılan yorumlara bir etkisi olmaz.

Bu noktada tavsiye edebileceğim tek şey eğer adınızla, fotoğrafınızla, Facebook hesabınız açık şekilde ortaya konarak, herhangi bir internet sitensine bıraktığınız yorum Google aramalarda çıksın istemiyorsanız, Facebook hesabınızla YORUM YAPMAYIN. Facebook'tan tamamen çıkış yapın ondan sonra istediğiniz siteye, isterseniz yine isminizle ister anonim olarak yorumunuzu bırakın.

ÖNEMLİ BİR AYAR
Gizliliğine önem verenler için konudan bağımsız olarak ekstra bir tedbir daha önermek istiyorum. Eğer arama motorunda isminiz arandığında Facebook hesabınız sonuçlarda çıksın istemiyorsanız, ayarlardan önce "Güvenlik Ayarları"na sonra "Uygulamalar ve İnternet Siteleri"ne oradan da "Herkese Açık Arama" seçeneğine gidin ve "Herkese açık aramaya izin ver" kutusu işaretli ise bunu kaldırın. Artık sizinle ilgili herhangi bir arama motorunda arşatırma yapıldığında Facebook hesabınız sonuçlar arasında yer alamayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder