21 Mart 2011

Lekeler,paslar,ve diğer herşeyin püf noktaları.


ARŞİVE KOYUNUZ..

LEKELER NASIL ÇIKARILIR

 1)AÇIK RENK AYAKKABILAR

 Üzerindeki lekeler benzine batırılmış bir bezle silinirse yok olurlar.
 
 2)AĞZI DAR ŞİŞE NASIL TEMİZLENİR
 Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan biraz su bir
 kaşık pirinç katıp çalkalayınız.
 
 3)AHŞAP MOBİLYA BAKIMI NASIL OLUR
 TOZ ALMANIN İP UÇLARI : Toz alırken her zaman yumuşak bez kullanın.
 Toz doğru alınmadığı zaman mobilyanın yüzeyini çizecektir. Hiçbir
 zaman kuru bezle toz almayınız, aksi taktirde toz mobilyanın yüzeyinde
 mikroskobik çizikler bırakacaktır.
 Mobilyanın yüzeyine eşit bir biçimde sprey sıkınız, ama çok fazla
 sprey sıkmamaya çalışınız.
 Mobilyanın yüzeyini dairesel hareketlerle yumuşak ve temiz bir bezle siliniz.
 Sonra güzel bir parıltı için kuru bir bezle mobilyanızı kurulayın.Ağaç
 vitrinler için önce bezin üstüne sprey sıkın , sonra toz alın.
 Hiçbir zaman için mobilya bakımı için sabun ve su kullanmayın. Su
 mobilya cilasını bozar, ağacın içine sinip yapısını bozar , mobilyanın
 hasarlanmasına yol açar.
 
 4)AHŞAP MOBİLYA NASIL PARLATILIR
 Mobilyaların tozunu alırken , bir parça eski yünlü bezin üzerine biraz
 sıvı yağ damlatıp silin ve temiz bir toz beziyle parlatın. Ahşap
 eşyalarınızın pırıl pırıl parladığını göreceksiniz.
 
 5)AHŞAP MOBİLYANIN DÜŞMANLARI : Güneş ışığındaki ultraviole ışınlar
 ağaç cilasını bozabilir. Mobilyalarınızı direk güneş ışığından
 kaçınacak şekilde düzenleyin.
 Sıvı döküntüler hemen temizlenmedikleri taktirde mobilyaları bozabilir
 .İçecek bardakların altında bardak altlığı , vazoların altına küçük
 tabak koyun.
 Sıcaklık cilanın üstünde beyaz leke bırakacak şekilde kimyasal
 değişikliklere yol açabilir. Sıcak tabak ve kapların altına koruyucu
 pedler koyun.
 Yüksek nem seviyesi ağacın şişmesine yol açar. Alçak nem seviyeside
 ağacın nem kaybetmesine ve küçülmesine yol açar. Olaganüstü
 değişiklikler yamulmalara çatlamalara ve kırılmalara neden olabilir.
 
 6)ALÇI LEKESİ
 Ilık sirkeye batırılmış bir bezle silin.
 
 7)ALİMİNYUM TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
 Kimi zaman aliminyum kaplarımız kirlenir ve lekelenir (özellikle
 bulaşık makinasında yıkadıktan sonra) bunların temizliğide kolaydır.
 İçinde kuzu kulağı pişirin veya süt kaynatın.
 Bozulan rengi eski haline dönecektir. Biraz zeytinyağı ile bir kaç
 damla alkolü karıştırın ve yumuşak bir bezle aliminyum kaplarınıza
 sürün. Pırıl pırıl olacaktır.
 
 8)ALKOL LEKESİ
 Cilalı Ahşap üzerinde;
 Lekeli yerleri bir mantar tıpasıyla silin veya terebentinle ıslatın ,
 sonra parlatın.
 Masif Ahşap üzerinde;
 Eter veya benzinle temizleyebilirsiniz.
 Leke çok inatçıysa çakmak benzinini deneyiniz.

 9)ALTIN NASIL TEMİZLENİR
 Bir litre suya 15 gr. Sabun rendesi ve 100 gr. Amonyak ilave edin.
 Temizlemek istediğiniz altın eşyalarınızı bu karışımın içerisinde 1- 2
 saat kadar bırakın. Sonra soğuk suyla çalkalayın ve bir deri
 parçasıyla temizleyin.
 
 10)AMPULLERİN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
 En iyi temizleyici alkoldür. Ancak ampulun yüzeyi pütürlüyse bir
 kesilmiş soğan parçasıyla silin sonra nemli bir bezle temizleyin.
 Ampulü temizledikten sonra ışığı yakmadan üzerine bir iki damla parfüm
 sürün.Eviniz mis gibi kokacaktır.
 
 11)AYAKKABIDAKİ LEKELER


 SU LEKESİ; Boyamadan önce vazelin sürün.


 KÜF LEKELERİ; Bir bezle gliserin sürerek lekeleri silin.
 
 12)AYNALARA SİNEK KONMASINI NASIL ÖNLERİZ
 Aynayı temizlediğiniz son suya alkol katarsanız sineklerin konmasını
 engellemiş olursunuz.
 
 13)BANYO TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
 Banyonun tertemiz olmasını istiyorsak , haftada bir kez sıcak sirkeyle
 yıkamak gerekir. Sirkeyi ateşte kaynattıktan sonra banyonun içine
 dökerek bir bezle iyice silmek gerekir, daha sonra suyla yıkanır.
 
 14)BAZI KİMYASALLARI NASIL TEMİN EDEBİLİRİZ.
 AMONYAK = Eczanelerde satılır.
 BEYAZ İSPİRTO(Metil Alkol) = Eczanelerde ve kimyevi madde satıcılarında bulunur.
 PERKLORETİLEN = Kuru temizleme sıvısıdır. Kuru temizlemecilerde ve
 kimyevi madde satıcılarında bulunur.
 POTASYUM OKSELAT = Eczanelerde veya kimyevi madde satıcılarında bulunur.
 
 15)BEYAZ BOYALI TAHTA KAPI VE PENCERELERİN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI
 Birkaç soğanı iyice yumuşayıncaya kadar kaynatın.. Biraz soğuyunca
 temizlenecek yerlere bir bezle sürün.
 
 16)BEZ PABUÇLARIN TEMİZLENMESİ ZOR OLUYORSA NE YAPMALI
 Pabuçları bir yastık kılıfının içerisine koyun. Kılıfın ağzını kapayın
 ve çamaşır makinasında
 Yıkayın. Yeni gibi olacaktır.
 
 17)BİBERON NASIL TEMİZLENİR
 Biberonun dibinde kalan süt ve mama kalıntılarını temizlemek için
 biberonun içine biraz kağıt havlu veya kağıt peçete atıp biraz su
 ilave edin ve çalkalayın. Sonuca şaşıracaksınız.
 
 18)BİLGİSAYAR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
 Tüm fiş ve kablolar çekildikten sonra bilgisayar temizleme köpükleri
 veya temizlik deterjanları ile silinerek yapılmalıdır. Bilgisayar
 içerisine sıvı kaçmamasına dikkat etmeli ve temizlik bittikten yarım
 saat sonra çalıştırılmalıdır.
 
 19)BÖCEK ÖLÜLERİ LEKE YAPMIŞSA
 Beyaz çamaşırlar : Çamaşır suyuyla yıkayın.
 Renkli Kumaşlar : Lekeyi ılık suyla ıslatın, sonra amonyaklı suyla fırçalayın.
 
 20) BULAŞIĞIN DAHA TEMİZ OLMASI İÇİN
 Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay
 ve temiz yıkandığını göreceksiniz.
 
 21)BUZDOLABININ NEMİNİ ALMAK İÇİN NE YAPMALI
 Buzdolabındaki nemi almak için , dolaba içi tuz dolu bir kap konulur.
 
 22)BUZDOLABINIZDAKİ KÖTÜ KOKULARI NASIL ÖNLERSİNİZ
 Buzdolabınızdaki yiyecekler zamanla hoş olmayan kokular
 yaratabilirler. Bunu önlemek için buzdolabınızın içine vanilyaya
 batırdığınız pamuk koyarsanız hem kötü kokuyu önlemiş hemde
 yiyeceklerinize zarar verebilecek kokuları yok etmiş olursunuz.
 
 23)CAM KIRINTILARINI TEMİZLEMEK İÇİN NE YAPMALI
 Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz, bunu da
 temizlemek için ıslak pamuk kullanmanız yeterli olur.
 
 24)CAM SİLERKEN NELERE DİKKAT ETMELİ
 Cam silerken silme suyuna tuz koyulduğunda daha kolay temizlenir ve
 daha temiz olur.
 
 25)CAM ÜZERİNDEKİ BOYA LEKELERİ NASIL ÇIKARTILIR.
 Eğer lekeler küçükse, bunları jiletle kazıyarak çıkartabilirsiniz.
 Daha inatçı ve büyük boya lekelerini önce alkolle ıslatın, sonra
 jiletle kazıyın.
 
 26)ÇAMAŞIRDAKİ PAS LEKESİ NASIL ÇIKARILIR
 Lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir.
 
 27)ÇAMAŞIRLARIN HOŞ KOKMASI İÇİN NE YAPMALI
 Parfümü bitmiş küçük parfüm şişelerini atmaya kıyamıyorsanız onları
 çamaşır dolabınıza
 koyun. Böylece çamaşırlarınızın hoş kokmasını sağlamış olursunuz.
 
 28) ÇAY LEKESİ NASIL ÇIKARILIR
 Pamuklu ve yünlülerde leke taze ise ılık suya batırılmış bir bezle ovulur.
 Eskimiş ise ; İçine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk
 parçası ile silinir. Ilık
 su ile çalkalanır
 
 29)ÇAYDANLIKLARIN KÖTÜ KOKUSUNU GİDERMEK İÇİN NE YAPMALI
 Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu
 gidermek için içine bir
 parça kesme şeker koyun.
 
 30)ÇAYDANLIKTAKİ KİREÇ TORTUSU NASIL ÇIKARILIR
 Çaydanlıktaki kireç tortusunu çıkarmak için 15 dakika kadar içerisinde
 sirke kaynatınız
 
 31)ÇEKMECELERİN İÇERİSİNİ BOŞALTMADAN NASIL TEMİZLERİZ.
 Elektrik süpürgesinin başına çorap geçirerek temizleyebiliriz.
 
 32)ÇİKOLATA LEKESİ NASIL ÇIKAR
 Lekeyi sabunlu soğuk suyla yıkayın ve gliserinli suyla silin.
 
 33)ÇÖP KUTUSUNUN ETRAFA KOKU YAYMASINI NASIL ÖNLERİZ
 Çöp kutunuzun içine bir miktar karbonat ya da kabartma tozu dökerseniz
 etrafa yaydığı kötü kokuyu önlemiş olursunuz.
 
 34)DERİYİ NASIL PARLATIRIZ
 Camsil deriyi parlatır.
 
 35)DUVAR KAĞITLARI NASIL TEMİZLENİR
 Duvar kağıtlarının tozdan arınması için yulaf ununa batırılmış bir
 fanila parçasıyla silmek yeterli gelecektir. Bu işlem sonucunda
 temizlenen yerler ayrıca leke tutmayacaktır.
 
 36)DUVAR TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI
 Oda duvarını temizlemek daima can sıkıcı işler arasında yer alır.
 Üstelik bu işin püf noktaları bilinmiyorsa;
 Odanın ortasına kaynar su dolu bir kap bırakın. Kapı ve pencereleri
 iyice kapatın. Meydana gelecek buhar duvarları nemlendireceğinden
 temizlik işiniz oldukça kolaylaşacaktır.
 Mutfak duvarlarının temizliği için kullanacağınız sabunlu suya bolca
 tuz ilave edin. Böylece duvarlardaki yağ ve is lekelerini kolayca
 çıkartabilirsiniz.
 Boyalı duvarlarınızı iyice yıkayıp kuruttuktan sonra , nişastalı suya
 batırdığınız süngerle silin. Böylelikle bir sonra ki temizlik işlemini
 kolaylaştırmış olursunuz.

 37) ELDEKİ SOĞAN VE SARIMSAK KOKUSUNU ÇIKARMAK İÇİN
 Ellerdeki soğan ve sarımsak kokusunu giderebilmek için yapılacak en
 iyi şey , haşlanmış
 patatesle ovmaktır.
 
 38)ELİNİZE UHU YAPIŞTIRICI BULAŞIRSA NE YAPMALI
 Asetonla siliniz.
 
 39)ETKİLİ TEMİZLİK İÇİN AYNI ZAMANDA ŞU HUSUSLARA DİKKAT EDİLMELİDİR
 
 *Temizliğin süresi
 *Temizliğin sıklığı
 *Temizlik yöntemi
 *Temizlik çözeltisinin sıcaklığı
 *Çözeltinin kullanım süresi
 *Kullanılan temizlik maddesinin cins ve miktarı
 *Kullanılan araç ve gereçler
 
 40)EZİLMİŞ HALILARA NE YAPMALI
 Halılarınızın ezilmiş yerlerini düzeltmek için ıslak bir bezle ılık
 ütüyü bu ezilmiş yerlerin üzerinde gezdirin. Bu işlemi yaparken ütüyü
 çok fazla bastırmamaya çalışın.. Ezilmiş olan kısımların dikleştiğini
 göreceksiniz. Gerekirse birazda fırçalayabilirsiniz.
 
 41)FIRININIZA SİNMİŞ KÖTÜ KOKULARI NASIL YOK EDERİZ
 Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için , yemek yapmadan önce
 fırınınızın ortasına
 yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı
 birkaç dakika için ısıtın, daha
 sonra soğumaya bırakın.
 
 43)GÖMLEK YAKASINDAKİ KİRLER NASIL ÇIKAR
 Gömlek yakalarındaki kirleri çıkarmak için ,gömleği makinaya atmadan
 önce yaka kısmına
 sabun sürüp 15 dakika bekletin.
 
 44)GÖZLÜK CAMLARI NASIL TEMİZLENMELİ

 Gliserinle silerseniz buğulanmadığını görürsünüz.
 
 45)HALI TEMİZLİĞİNDE PÜF NOKTALAR
 Halılar doğal ve yapay olmak üzere iki farklı elyaf türünden
 üretilirler. Halı kaplı alanların mümkün olduğunca kirlenmesinin
 önlenmesi ve koruyucu bakımının yapılması gerekmektedir. Halı nemden
 güneşten ve lifleri güvelerden korunmalıdır. Dışarıdan içeriye kir

 taşınmaması için dış girişlere pas pas konulmalıdır.
 Halının günlük temizliği elektrik süpürgesiyle süpürülerek yapılır.
 Haftalık temizliği ise halı iyice süpürülüp tozu alındıktan sonra
 şampuanlanarak yapılır. Halı üzerindeki lekeler günü gününe ve mümkün
 olduğu kadar çabuk çıkarılmalıdır.Lekenin cinsine göre farklı temizlik
 maddeleri kullanılır.
 Halıyı şampuanlamadan önce üzerindeki lekeler çıkarılır.Halının iyi
 temizlenmesi açısından bu önemlidir. Halıların yılda bir veya kirlenme
 durumuna göre birkaç kere yıkanarak temizlenmesi gerekmektedir.
 Halıya ilk defa uygulanacak yıkama işlemine başlamadan önce halının
 yıkanmaya karşı dayanaklı olup olmadığı kontrol edilmelidir.Halı
 temizliğinde ve şampuanlanmasında kullanılan deterjanlar içerisinde
 ağartıcı ve optik parlatıcıların bulunmamasına ve az köpürmesine özen
 gösterilmelidir.Halılar şampuanlandıktan sonra su çekme makinesı ya da
 halı yıkama makinesı ile suları alınmalıdır. Çok kirli halıların
 temizlenmesinde püskürtme emme yöntemi kullanılmalıdır. Sıcak iklimli
 yerlerde halıların yünlü güveden korunması için temizleme işleminden
 sonra naftalinlenmesi gerekir. Halıların temizleme süreci kısaca şöyle
 açıklanabilir.Tabanı köpük ve lastik olanlar en kolay temizlenen
 halılardır. Tabanı jüt olanların jüt kısmı imalatı sırasında iyi
 yıkanmamışsa çekme yapar. Açık renkli halılarda bazen yer yer lekeler
 meydana gelebilir. Bunun nedeni ise orta kısma konan katranın
 çözülmesidir. Bu nedenle halı yıkanmadan önce köşesinden denenmelidir.
 Halılar elle veya makine ile temizlenebilir. Elle temizlik yıkama ve
 silme şeklinde uygulanır. Silme işleminde ilk olarak halının tozu
 elektrik süpürgesiyle alınır. Daha sonra ipek halı ise tüyleri yönünde
 ve yüzünden benzin , trikloretilen , perkroletilen gibi eriticilerden
 birisi ile silinir. Açık havada eritici tamamen uçuncaya kadar
 havalandırılır. İpek halıların temizliğinde su kullanılmamalıdır.
 Çünkü su halıların matlaşmasına ve tüylerinin yatmasına neden olur.
 Diğer elyaflardan yapılmış halıların temizliğinde ise şunlara dikkat
 edilir;
 Önce elektrik süpürgesi ile tozları alınır. Bir kovanın içerisinde
 hazırlanan su ve halı şampuanı karışımı ile silinir. Silme için bez ve
 yumuşak fırça kullanılır. Duru su ile de silinerek şampuan veya
 deterjanın tamamen gitmesi sağlanır. Durulama suyuna sirke ilavesi
 yapılarak halının tüyleri parlatılır, halı kuruduktan sonra tekrar
 kullanıma alınır. Silme işlemi sırasında amonyak ve çamaşır suyu gibi
 malzemelerin kullanılması renkleri solduracağı için sakıncalıdır. El
 ile temizleme işlemi ise genellikle çok kirli halılara uygulanan bir
 işlemdir. Halıların elle yıkanması sırasında yapılan işlemler
 şunlardır;
 Halıların süpürülerek tozları alınır.
 Halının her tarafı su ile bolca ıslatılır.
 Yumuşak bir fırça ile halının her tarafı ovulur.
 Yeterince ovalanan halının suyu süngerle emdirilerek veya ıslak kuru
 bir elektrik süpürgesi ile alınır.
 Saçak ve halı yıkamada ılık su kullanılması tercih edilir.
 Saçaklar beyaz ise çamaşır suyu ile ağartılmalıdır.
 Daha sonra kenarları üzerine ağırlık koyarak veya yüzey üzerine
 tutularak kurutulur.
 Tersi durumunda halı kenarları kıvrılarak deforme olabilir.
 Sıcak mevsimlerde kullanılmayan ve depolanan halıların naftalinlenmesi
 gerekir. Parça halılar bekletilmesi sırasında rulo yapılırsa daha iyi
 korunmuş olur. Duvardan duvara halıların sıcak havalarda
 güvelenmemeleri için silme sularına naftalin katılmalıdır.
 Kilimlerin temizlikleri de halılarda olduğu gibi yapılmalıdır. Yıkama
 ve temizlemede klorlu bileşikler renkleri bozacağı için kullanılmaz.
 Halı yıkamada halı yıkama makinesı, elektrikli süpürge, halı fırçası ,
 deterjana ihtiyaç vardır. Halıların makine ile yıkanması sırasında
 dikkat edilecek konular şöyle sıralanabilir;
 *Halı önce elektrik süpürge ile süpürülür, zeminde kalabilecek toz ve
 kirler yıkama sırasında halıya geçerek temizliği zorlaştırır.
 *Halıların yıkanmasında halı yıkayıcı deterjan kullanılmalıdır.
 *Halının kirlilik derecesine göre 1/4 veya 1/20 oranında suyla
 karıştırılmış halı şampuanı katılır.
 *Halı yıkama makinesının kirli su tankındaki köpüğün oluşmasını
 önlemek için köpük kesici kullanılır.
 *Yıkama bittikten sonra halı havalandırılarak birkaç saat içinde
 kurutulmalıdır.Halı yıkama sırasında sadece köpükle yıkama yapan
 maddelerin dekullanılması söz konusu olabilmektedir.
 Bu şekilde emme ünitelerine gerek yoktur.Köpük havalandırma sırasında
 uçtuğundan yerine temiz bir halı bırakmaktadır.
 *Halıların temizliğinden önce lekeleri çıkartılmalıdır.Piyasada kumaş
 yüzeyler için üretilmiş çok çeşitli lekelerde etkili olabilecek sprey
 şeklindeki ürünlerden bu amaçla yararlanılabilmektedir.
 
 46)HALI VE KİLİMLERİN KAYMASI NASIL ÖNLENİR
 Serilen halı veya kilimin dört ayrı köşesine birer ince lastik veya
 köpük sünger parçası dikmek kafi gelecektir.
 
 47)HALIDA KALAN MOBİLYA İZLERİNDEN NASIL KURTULURUZ
 Mobilyaların yerlerini değiştirdiğinizde halıların üzerinde iz
 bırakır. Bu izleri yok etmek için izlerin üzerine bir parça buz koyun
 ve erimesini bekleyin. Daha sonra üzerinde elektrik süpürgesini
 gezdirin. İzden eser kalmadığını göreceksiniz..
 
 48)HALIDAKİ SİGARA YANIKLARINDAN NASIL KURTULURSUNUZ
 Halıdaki sigara yanıklarından kurtulmak için yanık yerler üzerinde
 zımpara kağıdıyla dairesel hareketler yaparak kurtulabilirsiniz.
 
 49)HALILARIN PARLAK OLMASI İÇİN NE YAPMALIDIR
 Halılarınızı halı şampuanıyla sildikten sonra durulama suyuna sirke
 katarak durulayın.
 
 50)HAMUR İŞİNDEN SONRA TEZGAHI NASIL TEMİZLEMELİ Hamur işi yaptıktan
 sonra mutfak tezgahı ister istemez kirlenir, İşiniz bitince tezgahı
 kolayca temizlemek için bir miktar tuz serpin ve nemli bir bezle
 silin. Böylece tezgahınız kolayca temizlenecektir.
 
 51)KADİFE GİYSİLERİN TEMİZLİĞİ HAKKINDA BİLGİ
 Kirlenmiş koyu renk kadife elbise ve pantolonlarınızı tuzla
 temizleyebilirsiniz. Temiz bir fırçayı temiz ve kuru bir tuza
 batırarak giysinize kuvvetle sürün.Lekeler gidecek kullanılmaktan
 doğan parlaklık kaybolacaktır. Ayrıca eskiyipte parlayan
 pantolonlarınızdaki
 Bu parlaklığı gidermek için ütü bezini sirkeli suyla ıslatın sonra çok
 sıcak suyla ütüleyin.
 Parlaklığın tamamen kaybolduğunu göreceksiniz.
 
 52)KAHVE LEKESİ NASIL ÇIKAR
 Beyaz sabunu ılık suda köpürtün. Lekeli bölgeyi bu suyla yıkayıp durulayın.
 
 53)KAHVERENGİ AYAKKABILARIN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI
 Rengini değiştirip siyaha boyamak isterseniz önce çiğ patatesle
 ovalayın, sonra siyah cila sürün.
 
 54)KAPILARINIZI CİLA YAPARKEN
 Cila olmasını istemediğiniz yerlere vazelin sürün, buralara cila
 taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz.
 
 55)KAPTA BİRİKEN KİREÇ NASIL TEMİZLENİR
 Su kaynattığınız kaptaki kireci temizlemeniz için kabın içine yumurta
 kabuklarını bırakıp kaynatın tertemiz olur.
 
 56)KARBONATLA NELER YAPILIR
 *Yanmış tencereyi kolayca temizlemek için , tencerenin dibini bir
 parmak suyla doldurun.
 3 çorba kaşığı karbonat ekleyip 5 dakika kaynatın. Sonra tencereyi
 bulaşık deterjanıyla
 yıkayın.
 *2 Kaşık karbonatı 2 bardak sıcak suda eritin. Temiz bir bezi suya
 batırıp buzdolabının
 içini silin. Karbonatlı sıcak su en inatçı kirleri hatta yüzeye
 yapışan yağları bile kolayca
 çıkaracaktır.
 * Rengi solan halıları karbonatlı suyla silerek canlandırabilirsiniz.
 *Gümüş eşyaları karbonatlı suyla ovun. Ancak önce eşyanın iç tarafını
 ovup deneyin.
 
 57)KİRLER
 Kirler bakteri ve mikropların beslenmeleri için en iyi ortamı
 oluştururlar. Kir parçacıkları çoğunlukla mikroskobik büyüklüktedir.
 Katı, yarı katı ve sıvı halde bulunabilirler. Kirin materyal üzerine
 yapışması;kirin cinsine, kirin büyüklüğüne, ve zamana bağlıdır.
 
 Görünüş ve sağlık bakımından istenmeyen ve zararlı olabilen kir
 çeşitleri 4 şekilde guruplandırılabilir.
 
 1-Oluşumuna göre kirler
 2-Görünüşüne göre kirler
 3-Temizlenme şekillerine göre kirler
 4-Kaynağına göre kirler
 
 A-OLUŞUMUNA GÖRE KİRLER : Bu kir gurubunda kir maddesinin özelliği
 dikkate alınmaktadır. Buna göre kirler gevşek, yapışkan ve partikül
 şeklinde guruplandırılmaktadır.
 
 Gevşek Kir
 
 Gevşek kir her çeşit yüzeye yapışmayan kirdir.(Taş,Kum,Çakıl, gazete
 kırpıntıları, sigara izmariti, tahta talaşı gibi) Temizlenmesi kolay
 bir gurubu oluşturur. Temizliği için mop elektrikli süpürge ve el
 süpürgesinden yararlanılır.
 
 Yapışkan Kir
 Temiz yüzeylere yapışmış her çeşit elementlerdir. Bu tür kirler suda
 çözülebilen kirler(çamur,yiyecek,içecek gibi) ve çözücüde çözülebilen
 kirlerdir.(yağ motor yağı, tebeşir gibi) Kimyasal temizlik ve ıslak
 temizlikle giderilmesi mümkün olan kirlerdir.
 
 B- GÖRÜNÜŞÜNE GÖRE KİRLER : Burada kirli maddenin dışarıdan görünüşüne
 göre yapılan bir guruplama söz konusudur. Bu guruptaki kirlere toz
 leke ve pas örnek olarak verilebilir.
 
 TOZ
 Havada serbest olarak yüzen kuru kirdir. Her tip yüzeye konarak açığa
 çıkar, yüzeylerin mat ve kötü görünmesine , kötü kokmasına neden olur.
 Tozlar,sıvı, buhar ve yağ ile temas ederse yüzeylere yapışırlar. Kısa
 periyotlarla tozların silinmesi gereklidir.
 
 58)KOYU RENK AYAKKABILAR
 Üzerlerindeki lekeleri alkole batırılmış bezle silin. Lekeler yok
 olacağı gibi ayakkabılarınız pırıl pırıl olacaktır.
 
 59)KRİSTALLERİN PARLAMASI İÇİN NE YAPMALI
 Kristallerin ışıl ışıl parlaması için yıkadıktan sonra durulama
 sırasında sirkeli suya batırın.
 Bu işlem kristalleri parlatacaktır.
 
 60)KUMAŞ ÜZERİNDEKİ BOYA LEKELERİ
 Leke henüz oluşmuşsa , yani tazeyse en etkili temizleyici madde terebentindir.
 Leke kurumuşsa sabunlu suyla yıkayın ve birkaç saat bu suda bırakın.
 Boya iyice yumuşayınca bir bıçakla kazıyın, sonra terebentinle silin.
 
 61) KUMAŞTA LEKE ÇIKARICI İZİ KALMAMASI İÇİN NE YAPMALI
 Bir kumaşı benzin ya da başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce
 oldukça tuzlu bir suyla
 silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz.
 
 62)KÜÇÜK YANIKLAR İÇİN NE YAPMALI
 Küçük yanıklar için ; Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın
 derin dondurucu bölümüne koyun . Yanmış yerin üzerine hafif hafif
 kompres yapın.
 
 63)LAVABOYU NASIL TEMİZLEMELİ
 Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler , hemde
 kokuları giderir.
 
 64)LEKE ÇIKARMA SANATI
 Yünlü pamuklu ipekli kumaşlar için elinizin altında sihirli leke
 çıkarıcıyı biliyormusunuz.
 Kuru fasulyanın haşlama suyu, içine tuz katılmadığı taktirde mükemmel
 bir temizleyicidir.
 
 65)LEKELER
 Leke yiyeceklerin suyun herhangi bir sıvı veya boyanın dökülmesiyle
> yüzeyin renginin değişmesidir.Kimyasal çözücülerle emici tozlarla ,
> ağartıcılarla sabun ve su ile sentetik deterjanlarla asit alkali veya
> yağ çözücülerle çıkarılabilirler. Eskimiş lekeler her zaman
> çözülmeyebilirler. Fakat lekenin yeni olduğu biliniyorsa şu yol takip
> edilmelidir;
>
> *Emmesi için pudra
> *Çözmesi için çözücü deterjan
> *Asit veya alkali ile lekeyi çıkarmak gerekir.
> *
> 66)LİMON LEKESİ NASIL ÇIKAR
> Mutfak tezgahınız mermer ise kola, sirke, kesilmiş limon , portakal ya
> da soğan gibi asit içeren her şeyi tezgahtan uzak tutmalısınız.. İnatçı
> lekeler varsa amonyaklı suyla silip durulayın.
>
> 67)MAKAS VE BIÇAKLARDAKİ PAS LEKESİNİ NASIL ÇIKARIRIZ
> Makas ve bıçaklardaki pas lekesini en iyi çıkarma yöntemi gazdır. Pas
> olan yeri birkaç defa gaza batırılmış bir bezle silin. Sonra da yünlü
> bir kumaş parçasıyla kurulayın.
>
> 68)MANGAL IZGARANIZIN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
> Mangal ızgaranızı temizlemek zordur. Ilıkken camsille temizleyin veya
> ılıkken nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş
> artıkların yumuşadığını göreceksiniz.
>
> 69)MEYVE LEKESİ NASIL ÇIKARILIR
> 3 Çay kaşığı karbonatı 1 fincan soğuk suda eriyinceye kadar karıştırın
> ve lekeli bölgeye sürün.
>
> 70)MEYVE SUYU LEKESİ NASIL ÇIKAR
> Örtünüze veya elbisenize meyve suyu döküldüyse hemen tuz serpin, ilk
> yıkamada çıkacaktır.
>
> 71)MUM LEKELERİNİ ÇIKARMAK İÇİN
> Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft
> döküp 5 dakika
> bekleyin, sonra nemli bir bezle siliniz.
>
> 72)MUSLUKLARI DAHA İYİ NASIL TEMİZLERİZ
> Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı
> tercih edin, sonuç daha
> mükemmel olacaktır.
>
> 73)MUTFAK DUVARLARININ TEMİZLİĞİ NASIL YAPILIR
> Mutfak duvarları için kullanacağınız suya bolca tuz ilave edin,
> böylece duvarlardaki yağ ve is lekelerini kolayca çıkarabilirsiniz.
>
> 74)MUTFAK EŞYALARININ ETİKETLERİNİ YOK ETMEK İÇİN
> Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için
> üzerlerine mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin.
>
> 75)ODANIZIN MİS GİBİ KOKMASINI İSTERSENİZ
> Ampulün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız , ampul yandığında mis
> gibi kokacaktır.
>
> 77)PAMUKLU GİYSİLERİN ÇEKMEMESİ İÇİN NE YAPMALI
> İlk yıkamada bir gece soğuk suyun içerisinde bekletin, sonra yıkayın
> çekmeyecektir.
>
> 78)PANCAR LEKESİ NASIL ÇIKARILIR
> Bir ekmek parçasını suyla ıslatın, düz bir yere yerleştirin ve örtünün
> lekeli kısmını ekmek parçasının üzerine koyun ve yine ıslatılmış bir
> ekmek parçasını üzerine yerleştirin. Ekmekler lekeyi emecektir.
>
> 79) PARLAKLIĞINI KAYBEDEN ÇELİK TENCERELER NASIL PARLATILIR
> Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup
> sonra iyice durulanır, ve bir
> bez parçasıyla parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur.
>
> 80)PARLAKLIĞINI YİTİRMİŞ SÜRAHİYE NE YAPILMALI
> Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski parlaklığını kazandırmak için
> yarısına kadar yırtılmış
> gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak su doldurup sıkı sıkı sallayın.
>
> 81)PARLAYAN KUMAŞLARA NE YAPILMALI
> Etek ve pantolonlarınızda parlaklıklar oluşuyorsa bu kısımları yeni
> kesilmiş bir patatesle iyice ovalayın kuruduktan sonra
> fırçalayabilirsiniz. Parlaklıktan eser kalmaz.
>
> 82)PARMAK İZLERİ HAKKINDA GENEL BİLGİ
> Duvarın boyasına zarar vermeden parmak izlerinden kurtulmak mümkündür.
> İzleri kesilmiş patates parçasıyla ovunuz.
> Parafine buladığınız bir bezle silerseniz parmak izlerinin
> çıktıklarını görürsünüz.
>
> 83)PASLANMA
> Hava su ve yiyeceklerin yüzeyler (genellikle metaller)arasındaki
> kimyasal işlem sonucu meydana gelen bir tabaka veya lekedir. Metale
> bağlı olarak renk değiştirir. Demir rengi kahverengi, bakır rengi
> yeşil, gümüş, altın aliminyum rengi siyah renktir. Paslanmalar uygun
> bir asitle veya ovucu tozla ovmakla çıkarılabilir.
>
> C-TEMİZLENME ŞEKİLLERİNE GÖRE KİRLER
>
> Bu guruplandırmada ise kirlerin yüzeylerden uzaklaştırılmalarında
> kullanılan yöntem esas alınmaktadır. Bu kritere göre oluşan kirler
> şunlardır;
>
> SU İLE TEMİZLENEN KİRLER
> Bu kir gurubunda suyla yıkanarak ya da silinerek temizlenen kaba kir
> şeker yağ tuz kan ve nişasta türü kirler bulunur.Kirlerin önemli bir
> kısmı bu gurupta yer alır.Kiri oluşturan maddelerin çoğu iyi bir
> yıkama işleminde su yıkama maddesi ısı ve mekanik hareketin etkisiyle
> büyük oranda temizlenir.
>
> AĞARTILABİLEN KİRLER
>
> Ağartılarak temizlenen boyar maddeli kirlerdir. Meyve çay kahve şarap
> kola yemek sosu gibi kirler bu guruba örnek olarak verilebilir. Boyar
> maddelerin okside edilerek parçalanması sonucu lekelerin
> beyazlatılmasıyla temizlenmiş olur.
>
> ASİTLERLE ÇIKAN KİRLER
>
> Pas kireç metal lekeleri gibi asit temizleyicilerle çıkan kir
> gurubudur. Yerleşmiş kalsiyum ve magnezyum tuzlarının diğer maddelerle
> birleşmesinden oluşur. Bunların temizlenmesi ise çamaşır elyafına
> zarar vermeyecek asidik maddelerle yapılan özel yıkama işlemi ile
> giderilir.
>
> SOLVENTLERLE ÇIKAN KİRLER
>
> Makine yağları mumlar, kozmetik boya gibi kirler eritilerek
> çıkartılabilecek kirlerdir. Bu kirler su ve yıkama maddeleriyle
> çözülmeyen kirlerdir. Bunların giderilmesinde perkloretilen ,
> trikloretilen , florakarbon, ve ağır benzin gibi maddeler kullanılır.
> Bu temizlik maddelerinin kapalı mekanlarda kullanılması sakıncalıdır.
>
> ÖZEL LEKE ÇIKARTMA İŞLEMİ GEREKTİREN KİRLER
> Bu guruba giren kirler yıkama ağartma ve yardımcı yıkama maddeleri ve
> solventlerle çözülmeyen leke türü kirler olup ayrı bir uzmanlık dalı
> olan özel leke çıkartma işlemini gerektirir. Bu guruba tükenmez kalem
> ayakkabı boyası ruj lekesi örnek olarak verilebilir.
>
> C-KAYNAĞINA GÖRE KİRLER
> Burada kirlerin geldikleri kaynak dikkate alınarak guruplama
> yapılmaktadır. Bu kritere göre guruplanan kirler şunlardır;
> *Vücuttan kaynaklanan kirler(deri hücreleri,ter,cilt yağları)
> *Çevreden atmosferden gelen kirler (toz is yakıt artıkları , yemek artıkları)
> *İşyeri koşullarından kaynaklanan kirler(hastane,ilaç,kan,yağ,meyve ,çay,şarap)
>
> GÜNÜMÜZDE SIKÇA KARŞIMIZA ÇIKAN KİR TİPLERİ ŞUNLARDIR;
> *Çay,Kahve,Meyve suyu,mürekkep,yağ gibi lekeler, deterjanlı (alkali)
> bir solüsyonla yüzeyden uzaklaştırılabilir.
> *Boya (sentetik) madeni yağ gibi lekeler, yüzeye zarar vermeden
> solvent yardımıyla çıkartılabilir. Fakat solvent çevre sağlığına
> zararlı olduğu için mekanik ovma maddeleri ile temizlik yapılabilir.
> *Kireç pas gibi reaksiyon sonucu meydana gelmiş leke ve tortular ancak
> asidik solüsyonlarla ortamdan uzaklaştırılır.
> *Küf mantar bakteri ve mikroorganizmaları ortam ve yüzeylerden
> uzaklaştırıp yok etmek ancak dezenfektan solüsyonlarla mümkün
> olmaktadır.
>
> 84)PVC PENCERELERİN TEMİZLİK VE BAKIMI NASIL YAPILIR
> Bazı penlerde koruyucu bandın uzun süre güneşe maruz kalması nedeniyle
> profil yüzeye kaynadığı görülmektedir. Bu durumu ortadan kaldırmak
> için bantları serin havada çıkarmak gerekir, aksi halde 55 dereceye
> kadar ısıtılmış ince bir yağın bant yüzeyine sürülerek 4-5 saat
> bekletilip sonra çıkartılması daha uygun olacaktır.
> PVC sistemleri çözücü veya ağartıcılarla temizlenmemelidir..
>
> 85)RENKLİ GÖMLEKLERİN CANLI OLMASI İÇİN NE YAPMALI
> Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa
> renkleri canlı olur.
>
> 86)RUGAN AYAKKABILAR
> Çatlamalarını önlemek için zeytinyağı veya vazelin sürün. Sıcaklık
> çatlamalarına neden olacağı için serin yerde saklayın.
>
> 87)SARARMIŞ MERMERLER NASIL TEMİZLENİR
> Mermerin can düşmanı sıcak ütü, tencere gibi eşyanın üstüne
> konmasıdır. Sararmış mermerler için en iyi beyazlatma yolu bol tuzlu
> limon suyuyla ovmaktır. Sözünü ettiğimiz eriyikle ovulan mermer
> durulanıp pamuklu bir bezle parlatılırsa ilk günkü haline dönecektir.
>
> 88)SARIMSAK KOKUSU NASIL GİDERİLİR
> Sarımsak yedikten sonra birkaç maydonoz yaprağı çiğnemek kokuyu alır,
> eldeki sarımsak
> kokusunu gidermek için ise ellerinizi limon suyu ile ovalamanız gerekmektedir.
>
> 89)SATIN ALDIĞINIZ PLASTİK VE CAM EŞYALARIN ETİKETLERİ ÇIKMIYORSA NE YAPMALI
> Etiketin üzerine yemeklik margarin sürün ve 15 dakika bekletin . Bir
> bez ile ovalayıp yıkayın. Üzerinde hiçbir leke ve çizilme
> oluşmayacaktır.
>
> 90)SİRKEYLE NELER YAPILABİLİR
> Sirke her türlü temizlikte yardımcıdır.
> *Ellerinizdeki meyve lekelerini çıkarır.
> *Ütüyü kireçten arındırır.
> *Renkli çamaşırların rengini korur.
> *İnatçı lekeleri çıkarır.
> *Giysilerdeki sigara lekesini yok eder.
> *Cildi temizler.
> *Pas lekelerini giderir.
> *Formika yüzeyleri parlatır.
> *Bakır eşyaları parlatır.
> *Mutfak dolapları ve buzdolabını temizleyip dezenfekte eder.
>
> 91)SPOR AYAKKABILAR
> Benzine batırılmış , eski diş fırçasıyla temizleyin.
>
> 92)SÜET AYAKKABILAR
> Süet ayakkabıların dökülen tüylerini kabartmak için onları su buharına
> tutun. Sakın ıslak iken fırçalamayın. İyice kuruyunca tel fırçayla
> fırçalayın.
>
> 93)SÜRAHİNİN DİBİ KİR TUTMUŞ İSE NE YAPMALI
> Sürahinizin dibi kir tutmuş ise , içine bir avuç tuz ile sirke koyup
> çalkalayınız, tertemiz
> olacaktır.
>
> 94)SÜT ŞİŞELERİNİN TEMİZLİĞİ NASIL YAPILMALI
> Süt şişelerinin dibini temizlemek için tuz ve sirke karışımını şişeye
> ilave edip iyice
> karıştırınız.
>
> 95)ŞARAP LEKESİ NASIL ÇIKARILIR
> Oksijenli suyla tampon yapın ya da lekenin üzerini örtecek şekilde tuz
> serpin ve bir süre bekletin, daha sonra yıkayın.
>
> 96)TAZE CEVİZ LEKESİ NASIL ÇIKARILIR
> Taze ceviz lekesini çıkarmak için eller önce bir iki dakika sirkeye
> batırılmış bir pamukla
> ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.
>
> 97)TEFLON TAVADA OLUŞAN LEKELER İÇİN NE YAPMALI
> Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki
> çorba kaşığı karbonat
> ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün 10
> dakika kaynatın.
>
> 98)TEMİZLİK MADDELERİ
> ÇÖZÜCÜLER : Soda , Su, Benzin, Gazyağı, Alkol
> TEMİZLEYİCİLER : Sabun ve sentetik temizleyiciler (deterjan)
> OĞUCULAR VE EMİCİLER : Tuz, Ovucu tozlar, Talk pudrası vb.
> ALKALİLER : Amonyak, Karbonat, Soda vb.
> ASİTLER : Limon suyu, Sirke, Okzalik asit, Tartarik asit, Tuz ruhu
> AĞARTICI VE DEZENFEKTANLAR : Hidrojen peroksit,(oksijenli su), Klorlu
> ağartıcılar (çamaşır suyu), naftalin vb.
>
> 99)TEMİZLİK NEDİR
> Genel temizliğin bilinen 4 ana amacı vardır.
> *Yaşanabilir temiz ortamlar yaratmak.
> *Mekanları her zaman kullanıma hazır hale getirmek
> *Ortamdaki yüzeylerin , kaplamaların ömrünü uzatmak ve korumak
> *Mikroorganizmalardan arındırılmış güvenli hijyenik bir ortam
> yaratmak, bulaşıcı hastalık ve benzerlerinin yayılmasını önlemek,
> bakteri ve mikroorganizmaların transfer riskini sıfıra indirmek.
> Bir alana tam olarak temiz denilebilmesi için görünen kirlerin yanı
> sıra görünmeyen kirlerin de yok edilmesi gerekir.
> TEMİZLİK 5 Ana gurupta incelenebilir;
> *Fiziksel temizlik; Yüzeylerin toz,çöp, döküntü vb. görünen kirlerden arınması.
> *Kimyasal temizlik ;Yüzeylerin temizlenmesi amacıyla çeşitli kimyasal
> maddelerin kullanılması.
> *Bakteriyolojik temizlik;Gözle görülmeyen hastalık yapabilen çeşitli
> patojen mikroorganizmaların yüzeylerden temizlenmesi.
> *Osmolojik temizlik; Ortamda kokuya neden olan, görünen ve görünmeyen
> kirliliklerin giderilmesi,
> *Entomolojik temizlik; Ortamda haşere olmaması için yapılan temizlik ve kontrol.
>
> 100)TER LEKESİ NASIL ÇIKAR
> Koltuk altlarında oluşan lekeyi beyaz şaraba batırılmış bezle silin
>
> 101)TOZ BEZLERİ
> Eğer toz bezleri sildiğiniz yüzeye toz bırakıyorsa her toz alışınızdan
> sonra durulama suyuna bir miktar gliserin koyun . Bir daha ki sefe toz
> beziniz toz bırakmayacaktır.
>
> 102)TUTKAL LEKESİ NASIL ÇIKARILIR
> Tutkal lekelerinizi çıkarmak için sirke ile ıslatıp bol su ile durulamalıdır.
>
> 103)TÜL PERDENİZİ NASIL YIKAMALISINIZ
> Tül perdenizi asla sıcak suda yıkamayın. Çamaşır makinanızın perde
> veya (hassas kumaş)
> proğramını kullanın.
>
> 104)ÜST ÜSTE KONULAN BARDAKLAR ÇIKMIYORSA NE YAPMALI
> Üst üste koyduğunuz bardaklar yapışıp çıkmıyorsa bir leğenin içerisine
> koyun. Üstteki bardağın içerisine buz koyup leğenin içerisine yavaş
> yavaş sıcak su koyun. Bardakların kolayca çıktığını göreceksiniz.
>
> 105)ÜTÜ ALTLARI NASIL TEMİZLENİR
> Ütünüzün altının pırıl pırıl olmasını istiyorsanız temiz bir kağıt
> parçası ve biraz diş macunuyla bunu sağlayabilirsiniz. Kağıdı ıslatıp
> ütünüzün altını silerseniz yanlarınıda birazcık diş macunuyla ovun,
> sonra kuru bir kağıtla kurulayıp parlatın.
>
> 106)ÜTÜ YAPMAYI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN NE YAPMALI
> Ütü yapmayı kolaylaştırmak ve süreyi azaltmak için ütü masasının
> kılıfının altına aliminyum folyo koyun. Sıcağı geri yansıtacağından
> ütü yapmak daha kolay olacaktır.
>
> 107)ÜTÜDE SARARAN ELBİSELERE NE YAPMALI
> Ütüde sararan elbise hemen oksijenli suyla silinirse sararan yerler kaybolur
> 108)VERNİKLİ AYAKKABILAR
> Süt ve limon suyu en tesirli temizlik maddesidir.
>
> 109)YAĞLI ŞİŞELER NASIL TEMİZLENİR
> Daha önce içerisinde yağ durmuş olan şişeleri temizlemek için
> içerisinde sirke ile parça halinde kaya tuzu atılmalı iyice
> sallanmalıdır, şişelerin pırıl pırıl olduğu görülecektir.
>
> 110)YENİ ALDIĞINIZ KAZAĞIN TÜYLENMEMESİ İÇİN NE YAPMALI
> Yeni aldığınız kazağın tüylenmemesi için bir naylon torbaya koyarak 24
> saat buzdolabının buzluğunda bekletin, tüylenmesi önlenir.
>
> 111)YUMURTA LEKESİNİ ÇIKARMAK İÇİN NE YAPMALI
> Önce soğuk suda bekletmeli, sonra ılık sabunlu suda yıkamalısınız.
>
> 112)ZEYTİNYAĞI LEKESİNİ ÇIKARMAK İÇİN
> Zeytinyağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine
> gezdirilmelidir.
>
> 113)KEK KALIPTAN ÇIKMIYORSA NE YAPMALI
> Pişirdiğiniz kek kalıptan çıkmıyorsa, kabın altına ıslak bir bez
> yayarak biraz bekletin.
>
> 114)BAKLİYATLARINIZIN BÖCEKLENMEMESİ İÇİN NE YAPMALI
> Her türlü bakliyatın böceklenmemesi için muhafaza ettiğiniz kavanoz ya
> da bez torbanın içerisine 1-2 diş sarımsak ilave ediniz.
>
> 115)BALIĞI PİŞİRİRKEN RENGİNİN GÜZEL OLMASI İÇİN NE YAPMALI
> Balık kızartma yağının içine kırmızı biber serperseniz bu balığa
> değişik bir lezzet verir ve ayrıca balığın rengi çok güzel ve parlak
> olur.
>
> 116)BALIĞI RAHAT KIZARTMAK İÇİN
> Balığı kızartma yapacaksanız temizleyip iyice yıkayın. Kağıt havlu ile
> kurulayın.Balık ıslak olursa yumurta ve una bulamakta zorluk
> çekersiniz. Üstelik kızartma işleminiz zorlaşır.
>
> 117)BALIK ÇORBASI YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİDİR
> Balık çorbası yaparken , suyunun daha lezzetli olması için balıkları
> en az 45-60 derecede kaynatın. Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli
> yerler olduğunu unutmayınız.
>
> 118)BALIK KOKAN TAVA NASIL TEMİZLENİR
> Limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.
>
> 119)BALIK KOKUSUNU ÇIKARMAK İÇİN NE YAPMALI
> Yıkama suyunun içerisine bolca kahve telvesi atınız, sonra bolca durulayınız.
>
> 120)BALIN SAF OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ
> Baldan bir kaşık alıp soğuk suda ezin. Su beyazlaşacak olursa içinde
> un veya nişasta var demektir.
>
>
>
>
>
> 121)BAYAT EKMEKLERİ NASIL DEĞERLENDİRİRİZ
> Bayat ekmeği ince ince dilimleyip üzerine sütü gezdirin ve kızgın
> yağda kızartın. Servis tabağına ekmek dilimlerini alıp üzerine
> dilimlenmiş domates ve rendelenmiş peynir serpiştirip sıcak olarak
> servis yapın.
>
> 122)BİSKÜVİLER YUMUŞAMIŞ İSE NE YAPMALI
> Bisküviler yumuşamış ise onları birkaç dakika fırınlamak gerekir
>
> 123)BİSKÜVİNİN TAZE KALMASI İÇİN NE YAPMALI
> Bisküvi kutusuna ekleyeceğiniz 1-2 kesme şekerle bisküvilerin uzun
> süre taze kalmasını sağlayabilirsiniz.
>
> 124)BÖREĞİN KIVAMINDA PİŞMESİ İÇİN
> Hazırladığınız yufkalı böreğin kıvamında pişmesini istiyorsanız ,
> fırına koymadan önce keskin bir bıçakla iri dilimler halinde kesin ve
> oda ısısında en az yarım saat bekletin.
>
> 125)BÖREĞİN LEZZETİNİ ARTTIRMAK İÇİN
> Tepside yufka böreği hazırlarken , daha leziz ve kıvamında olmasını
> istiyorsanız, böreği hazırlayıp pişirmeden önce buzdolabında birkaç
> saat bekletin.
>
> 126)BÖREĞİN ÜZERİNİN KIZARMASI İÇİN NE YAPILIR
> Böreğin üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta
> kalmamışsa biraz
> yoğurdu bir yemek kaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk
> aldığını göreceksiniz.
>
> 127)CEVİZLERİN KABUKLARINI KOLAYCA AÇABİLMEK İÇİN NE YAPMALI
> Onları bir gece tuzlu suyun içerisinde bekletin. Böylece içleri de
> dağılmayacaktır.
>
> 128)ÇATLAYAN YUMURTALARI NASIL KAYNATIRIZ
> Çatlayan yumurtaları aliminyum folyoya sararak kaynatabiliriz.
>
> 129)ÇAY NASIL İYİ DEMLENİR
> Çayı demledikten sonra en fazla 10 dakika daha kısık ateşte bırakın.
> Çünkü demlenen çay uzun süre kaynarsa içindeki bazı maddelerin oranı
> değişir ve çayın tadı bozulur.
>
> 130)DOMATES SALÇANIZ ÇOK EKŞİ İSE NE YAPMALI
> Domates salçanız çok ekşi ise içerisine bir havuç rendeleyin. Havuç
> salçanızı tatlandıracaktır.
>
> 131)DOMATESİ KOLAY SOYMAK İÇİN NE YAPMALI
> Bıçağın sırtıyla kabuklar soyulacak yönün tersine sürtülür, veya
> kaynar suda bir dakika
> bekletilir.
>
> 132)DONDURULAN BUZUN PARLAK OLMASI İÇİN NE YAPILMALI Buz dondururken;
> suyu kaynatın soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar daha
> canlı kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır, bu da buzun
> mat görünmemesini sağlar.
>
> 133)EKMEĞİNİZ KÜFLENİYORSA NE YAPMALI
> Ekmek dolabını 15 günde bir sirkeli suyla silmek yeterlidir.
>
> 134)ETİN YUMUŞAK OLMASINI İSİTYORSANIZ
> Etin yumuşacık olmasını istiyorsanız, eti pişirmeden önce limon suyuna
> bulayıp bekletin. Birkaç damla limon suyu ile et daha yumuşak ve
> lezzetli olur, daha çabuk pişer , bir diğer yol ise eti yoğurtla
> karıştırmak.
>
> 135)FIRINDA PATATESİN DAHA KOLAY PİŞMESİ İÇİN NE YAPMALI
> Fırında patates yapmadan önce 10-15 dakika haşlayın ve çatal ile
> delin, daha kolay
> pişecektir.
>
> 136)FIRINDA TAVUĞUN DAHA İYİ KIZARMASI İÇİN NE YAPMALI
> Fırında tavuk kızartacağınız zaman bir limonu ikiye bölün, yarısını
> tavuğun üzerine
> bastırarak sürün, diğer yarısını ise tavuğun içerisine yerleştirin,
> tavuğunuz nar gibi
> kızaracaktır.
> Ayrıca 2 çorba kaşığı yoğurdu , sulandırılmış bir çorba kaşığı salçayı
> ve birazda
> zeytinyağını derin bir kabın içerisinde karıştırın. Fırına koymadan
> önce tavuğun her
> tarafına sürün .Çok daha lezzetli olacaktır.
>
> 137)KABARIK OMLET YAPMAK İÇİN NE YAPMALI
> Kabarık omlet yapmak istiyorsanız , bir çorba kaşığı suyun içerisine
> bir çay kaşığı mısır
> unu karıştırın. Hazırladığınız karışımı yumurtaya ilave edin. Böylece
> kabarık bir omlet
> yapmış olacaksınız
>
> 138)KARNABAHAR NASIL BEYAZ OLUR
> Karnıbaharı pişirmeden yarım saat önce tuzlu soğuk suda bekletirseniz
> kar gibi beyaz kalır.
>
> 139)KARNIBAHAR PİŞİRİRKEN ÇIKAN KOKUYU NASIL YOK EDERİZ
> Karnıbahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme
> suyuna bir parça tuz ve
> iki kaşık sirke ilave edip suyun üzerinde köpük oluşumunu bekledikten
> sonra , içine
> sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü kokudan eser kalmadığını göreceksiniz.
>
> 140)KAYNAYAN SÜTÜN DİBİNE YAPIŞMAMASI İÇİN NE YAPMALI
> Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken
> dibine tutmaz.
>
> 141)KEBAPIN LEZZETLİ OLMASI İÇİN NE YAPMALI
> Kebap yapmak üzere aldığınız etin lezzetli pişmesini istiyorsanız
> doğradıktan sonra üzerine pişmiş süt dökün, bir süre beklettikten
> sonra yemeğinizi yapın.
>
>
>
> 142)KEKİ KOLAY ÇIKARMAK İÇİN NE YAPMALI
> Kek kalıbınızın içerisine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit
> aliminyum folyo
> koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz.
>
> 143)KEKİN ÇÖKMEMESİ İÇİN NE YAPMALI
> Hazırladığınız kekin fırında pişirirken çökmemesi için hamuru
> kalıbıyla birlikte fırına
> koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin.
>
> 144)KEKİN ORTASINA MALZEME KOYMAK İÇİN NE YAPMALI
> Hazırladığınız kekin ortasına malzeme koyacağınız zaman bıçak ile
> kesmenize gerek yok ,
> dikiş ipliğini kekin etrafına gerip dikkatlice çektiğiniz zaman düzgün
> bir şekilde kesildiğini
> göreceksiniz.
>
> 145)KEREVİZ PİŞİRİRKEN KOKUSUNU NASIL ALIRIZ
> Kereviz pişirirken kokusunu almak için içine biraz lahana turşusu
> koyun. Turşu kerevizin kokusunu alacaktır.
>
> 146)KESİLMİŞ LİMON NASIL SAKLANIR
> Küçük bir tabağa toz şeker serpin , kesik tarafı şekerin üzerine
> gelecek şekilde koyun 2 hafta limon kurumadan saklanır.
>
> 147)KIZARTMA KOKUSUNU YOK ETMEK İÇİN NE YAPMALI
> Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine
> defne yaprağı ,
> adaçayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun.
>
> 148) KIZARTMA KOKUSUNUN EVE YAYILMASINI ÖNLEMEK İÇİN NE
> YAPMALI
> Kızartma kokusunun tüm eve yayılmasını önlemek için yağın içerisine
> 1-2 dal maydonoz
> atın.
>
> 149)KIZARTMA YAPARKEN YAĞIN SIÇRAMAMASI İÇİN NE YAPMALI
> Kızartma yaparken yağın sıçramaması için bir tutam tuz atmanız yeterlidir.
>
> 150)KIZARTMANIN TAVAYA YAPIŞMASINI ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMALI
> Yeni bir tava satın aldığınızda ilk önce içinde bir miktar sirke
> kaynatın. Bu işlem ilerde
> kızartmalarınızın tavaya yapışmasını önleyecektir
>
> 151)KİVİLER ÇOK SERT İSE NE YAPMALI
> Satın aldığınız kiviler çok sert ve ham ise gece boyunca plastik bir
> torba içerisinde elma ve
> armutla saklayın.
>
> 152)KONSERVE AÇILDIKTAN SONRA NE YAPMALI
> Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur.
>
> 153)KURU FASULYALARI DAĞILMADAN PİŞİRMEK İÇİN NE YAPMALI
> Kuru fasulyaları dağılmadan pişirmek istiyorsanız tuzu ve salçayı ya
> da domatesleri fasulyalar yarı piştikten sonra koyun.
>
> 154)KURU FASULYANIN İYİ PİŞMESİ İÇİN
> Kuru fasulya, kuru barbunya, nohut gibi bakliyatın iyi pişmesi ve
> gazının çıkması için pişirmeden bir gece önce ılık suyla ıslatıp
> bekletin. Ertesi gün suyunu değiştirip 1 çay kaşığı kimyon ilave edip
> haşlayın.
>
> 155)KURU SOĞANLARI NASIL KORURUZ
> Kuru soğanları kese kağıdına sardıktan sonra buzdolabının sebze
> bölümünde muhafaza
> ederseniz çürüyüp bozulmasını önlemiş olursunuz.
>
> 156)KUŞ ÜZÜMLERİNİ AYIKLAMAK İÇİN NE YAPMALIKuş üzümlerini ayıklamak
> için onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli bir süzgece
> atınız. Unla beraber çöplerde düşer.
>
>
>
> 157)LAHANA PİŞİRİRKEN KOKUSUNU NASIL YOK EDERİZ.
> Bunu önlemek için lahanayı pişireceğiniz tencerenin içine biraz ekmek
> içi koymak yeterlidir. Yemeğe karışmaması için ekmek içlerini küçük
> temiz bir torba içinde koymanız , sonra alıp atmanız da size büyük
> kolaylık sağlayacaktır.
>
> 158)LİMONDAN DAHA FAZLA SU ELDE ETMEK İÇİN NE YAPMALI
> Limonu fazla sıcak olmayan bir fırında birkaç dakika bekletin.
>
> 159)MANTARIN KARARMASI NASIL ÖNLENİR
> Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa hem mantarların
> suyunu vermesi hem de kararması önlenir
>
> 160)MANTARLARIN DAHA LEZZETLİ OLMASI İÇİN NE YAPMALI
> Mantarların daha lezzetli olması için pişirmeden önce üzerlerine biraz
> tuz ve limon suyu
> koyun. 5 dakika bekletin , daha sonra pişirin.
>
> 161)MAYDONOZ VE DEREOTU NASIL SAKLANIR
> Maydonoz ve dereotunu bozulmadan saklayabilmek için yıkayıp, kağıt
> havlu üzerinde süzülmeye bırakın. Cam bir kavanoza koyup kapağı kapalı
> olarak buzdolabında bekletebilirsiniz.
>
> 162)MEYVELERİNİZİN TAZE KALMASI İÇİN NE YAPMALI
> Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar
> onları uzun süre taze
> tutacaktır.
>
> 163)MISIR HAŞLARKEN DAHA LEZZETLİ OLMASI İÇİN NE YAPMALI
> Mısır haşlarken daha lezzetli olması için içerisine bir tatlı kaşığı şeker atın.
>
> 164)NASIL ELMA SİRKESİ YAPABİLİRİZ
> Soyulmuş elma kabuklarını atmayın.Bir kavanoza koyun, üzerini
> kapatacak kadar kaynatıp soğuttuğunuz suyu ilave edin. 2 tatlı kaşığı
> toz şeker koyun.Ağzını kapattıktan sonra ılık bir yerde bir süre
> bekletin. Sirkeniz olunca süzerek kullanın. Bu sirke midenize zarar
> vermez.
>
> 165)OMLETİN TAVAYA YAPIŞMAMASI İÇİN NE YAPMALI
> Hazırladığınız omletin tavaya yapışmaması için , önce tavayı ocağa
> koyup iyice ısıtın ,
> sonra yağı döküp kızdırın, daha sonra karışımı tavaya alın ve ocağın
> altını kısın.
>
> 166)PASTALARIN GEVREK OLMASI İÇİN NE YAPMALI
> Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı
> tuz atın.(Tatlı-Tuzlu fark etmez.)
>
> 167)PASTANIZ İÇİN PUDRA ŞEKERİ GEREKİYORSA NE YAPMALI
> Temiz iki kağıt arasına toz şekeri koyun. Isıttığınız ütüyü bu kağıdın
> üzerinde şekerler un haline gelene kadar gezdirin. Pudra şekeriniz
> hazır olacaktır.
>
> 168)PATATES PİŞİRİRKEN NE YAPMALI
> Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır
> hem de daha lezzetli olur.
>
>
>
> 169)PATATESİN FİLİZLENMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMALI
> Büyük miktarda patatesiniz varsa torbanın içerisine bir adet elma
> koyun . 8 hafta boyunca
> filizlenmesini ve büzüşmesini önler.
>
> 170)PEYNİRİ KOLAY RENDELEMEK İÇİN NE YAPMALI
> 15 dakika buzlukta bekletmek yeterli olacaktır.
>
> 171)PİLAVIN DAHA LEZZETLİ OLMASI İÇİN NE YAPMALI
> Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı
> konmuş suda bir süre
> haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav
> yaparken içine karıştırın.
>
> 172)PİLAVIN TANE TANE OLMASI İÇİN NE YAPMALI
> Pişireceğiniz pilavın tane tane ve beyaz olması için tencereye incecik
> bir dilim limon koyun.
>
> 173)PİLAVINIZI TEKRAR ISITIRKEN NE YAPMALI
> Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içerisine su koyup bu kabın
> üzerine pilav tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır,
> tazeliğini muhafaza eder.
>
> 174)PİŞEN SEBZELERİN RENGİNİ KAYBETMEMESİ İÇİN NE YAPMALI
> Pişirdiğiniz sebzelerin rengini kaybetmemesi için bir kesme şeker ya
> da limon suyu koyun.
>
> 175)PORTAKALLARIN DAHA FAZLA SU VERMESİ İÇİN
> Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakallar daha fazla su verir
>
> 176)PÖRSÜMÜŞ YEŞİLLİKLERİ NASIL CANLANDIRIRIZ
> Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için , 2 kaşık
> limon suyu karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun, 1 saat
> buzdolabında bekletin.
>
> 177)RAFADAN YUMURTALARIN ÇATLAMAMASI İÇİN NE YAPMALI
> Kabın içerisine fincan tabağı koyarsanız çatlamasını önlersiniz.
>
> 178)REÇELLERDE ŞEKERLENMEYİ ÖNLEMEK İÇİN NE YAPMALIYIZ
> Reçel yapılacak meyveleri iyice yıkayıp kurulayınız. Karıştırırken
> mutlaka tahta kaşık
> kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek için limon tuzu yerine limon
> suyu kullanın.
> Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava
> kabarcıklarını kağıt havlu
> ile almadan kavanozun ağzını kapatmayın. Reçellerinizi serin ve
> karanlık yerde saklayınız
>
> 179)SALÇALARIN BOZULMAMASI İÇİN NE YAPMALI
> Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız , üzerini
> düzleyerek biraz zeytinyağı
> ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.
>
> 180)SARMISAĞI KOLAYCA SOYMAK İÇİN NE YAPMALI
> Sarmısağı kolay soymak için kabuklarıyla birlikte 15-20 dakika sıcak
> suda beklettikten sonra soyun. sarımsakların kolayca soyulduğu
> görülecektir.
>
> 181)SARMISAĞIN DAHA ÇABUK EZİLMESİ İÇİN NE YAPMALI
> Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve
> buzdolabında saklamanız
> yeterli olacaktır.
>
>
>
> 182)SARMISAKLARINIZI SOYDUKTAN SONRA SAKLAMAK İSTİYORSANIZ
> Sarımsaklarınızın her zaman elinizin altında bulunmasını istiyorsanız
> kabuklarını
> soyduktan sonra bir kavanoza doldurup üzerine zeytinyağı koyarak
> muhafaza edebilirsiniz.
> Ayrıca bu yağ yemeğinize salatalarınıza ayrı bir lezzet katacaktır.
>
> 183)SATIN ALDIĞINIZ KAHVENİN TAZE KALMASI İÇİN NE YAPMALI
> Satın aldığınız kahvenin taze kalmasını istiyorsanız, cam kavanoza
> boşaltıp, içine 2 adet kesme şeker atın. Ağzını sıkıca kapatın.
> Kahvenizin taze kaldığını göreceksiniz.
>
> 184)SEBZE VE MEYVELERİ NASIL KORURUZ
> Sebze ve meyveleri bekletmeden tüketmek doğrusudur, fakat beklemesi
> gerekiyorsa yıkayıp iyice kuruladıktan sonra naylon torbalara alıp
> buzdolabının sebze bölümünde 1 ile 4 hafta arasında saklayabilirsiniz.
> Elma , Armut ,Portakal,Limon ,Patates, Soğan uzun süre saklanabilen
> sebze ve meyvelerdir, bunlar ısının fazla olmadığı bölümlerde
> saklanmalı . Patates aydınlık yerde bekletilirse çimlenmeye başlar,
> çok uzun süren çimlenmeler zehirlenmeye dahi yol açabilir, onun için
> patatesleri hava alan , fakat ışık görmeyen yerlerde muhafaza etmek
> doğru olacaktır.
>
> 185)SEBZELERİN DAHA ETKİLİ TEMİZLENMESİ İÇİN NE YAPMALI
> Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin , tuzlu su
> sebzeleri daha etkili ve çabuk temizler.
>
> 186)SOĞAN KOKUSUNUN ELİNİZE SİNMESİNİ ÖNLEMEK İÇİN
> Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız ,
> soğan kokusunun
> elinize sinmediğini göreceksiniz.
>
> 187)SOĞAN SOYARKEN GÖZLERİN YAŞARMAMASI İÇİN NE YAPMALI
> Soğanı içi su dolu bir kabın içerisinde soyarsanız gözleriniz yaşarmaz.
>
> 188)SOĞANIN KARARMAMASI İÇİN NE YAPMALI
> Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.
>
> 189)SOSİSLERİN PATLAMASINI ÖNLEMEK İÇİN
> Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce
> soguk süte batırmanız yeterli olacaktır.
>
> 190)SOYULMUŞ PATATESLER KARARMADAN NASIL SAKLANIR
> Saklanacak kabın içerisine su , bir tutam tuz koyun. Buzdolabında
> saklayın gerektiğinde suyla yıkayıp kullanın.
>
> 191)SÜTÜN BOZULMASINI NASIL ÖNLERİZ
> Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.
>
> 192)SÜTÜN KAYNARKEN DİBE YAPIŞMAMASI İÇİN NE YAPMALI
> Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken
> dibine yapışmaz.
>
> 193)TAVUĞUN TEKRAR ISITILMASI HALİNDE LEZZETİNİ KAYBETMEMESİ
> İÇİN NE YAPMALI
> Kızarttığınız tavuğu tekrar ısıttığınızda lezzetini kaybetmesini
> istemiyorsanız tavuk
> parçalarını bir süzgece koyun. Tencerenin içerisinde su kaynatın ve
> süzgeci üzerine oturtun.
> Buharda ısıtılan tavuk lezzetinden hiçbir şey kaybetmeyecektir.
>
> 194)TAVUK ETİNİN DAHA YUMUŞAK VE GÜZEL KOKULU OLMASI İÇİN
> Tavuk etinin daha yumuşak ve güzel kokulu olması için pişirmeden önce
> tavuğu yarım
> limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine ve içine rendelenmiş
> limon kabuğu
> koyunuz.
>
> 195) TAZE BALIK NASIL ANLAŞILIR
> Gözleri saydam, parlak ve dışa bombelidir. Eti diri ve serttir.
> Üzerine parmakla bastırdığınızda çukur kalmaz. Pulları düz sıkıca ,
> derisine yapışık ve parlaktır. Solungaçları parlak ve kırmızı
> renktedir. Kuyruğu gevşekçe sallanmaz. Suya bırakıldığında dibe çöker.
>
> 196)TEREYAĞINI KIZARTIRKEN
> Tereyağını kızartırken içine bir damla zeytinyağı eklerseniz
> tereyağının yanmasını önlemiş olursunuz.
>
> 197)UNLARIN BÖCEKLENMEMESİ İÇİN NE YAPMALI
> Un kavanozunun içerisine bir adet defne yaprağı koyunuz.
>
> 198)YEMEĞİN FAZLA YAĞINI ALMAK İÇİN NE YAPMALI
> Yemeğin fazla yağını almak için üzerine 2 dilim bayat ekmek
> yerleştirin. Tencerenin kapağını kapatıp bir süre bekletin.
>
> 199)YEMEĞİN TUZUNU FAZLA KAÇIRIRSANIZ NE YAPMALI
> Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırırsanız tencereye birkaç parça çiğ
> patates atın, fazla tuzu
> çekecektir..
>
> 200)YEŞİL SALATA MALZEMELERİNİ NASIL DOĞRAMALIYIZ
> Yeşil salata malzemelerini elinizle koparırsanız vitaminlerini
> öldürmemiş olursunuz..
>
> 201)YOĞURDU NASIL SULANDIRABİLİRİZ.
> Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekir.
>
> 202)YUMURTALARI KOLAYCA NASIL SOYARIZ
> Yumurtaları kolayca soymak için , kaynar sudan çıkarıldıktan hemen
> sonra soğuk suya
> tutulup biraz bekletilir .
>
> 203)YUMUŞAMAYAN FASULYALARA NE YAPMALI
> Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyanın içine yarım kahve
> kaşığı karbonat koyun.
>
> 204)ÇİÇEK BAKIMI NASIL YAPILIR
> Evde yetiştirdiğiniz çiçeklerin sağlıklı görünümü sizin elinizde
> .Yaprakları kaplayan tozlar çiçek sağlığının düşmanıdır. Çünkü toz
> bitkinin akciğerleri sayılan yaprakların oksijen almasını engeller
> güneş ve ışıktan da yararlanmasını önler. Bu nedenle sık sık nemli bir
> bezle yaprakların tozunu alın. Geniş yaprakların parlak görünmesi için
> , temiz bir bezi biraya batırıp iyice sıkın ve yaprakları silin.
>
>
>
> 205)BAHÇEDEKİ GÜLÜ NASIL KORURUZ
> Mart ayının ilk günlerinde bahçenizdeki gülün kökünün yanına yaklaşık
> 5 cm. derinliğinde bir diş sarımsak gömerseniz gülü yaz boyunca
> zararlı böceklerden korursunuz.
>
> 206)BOYA FIRÇALARI SERTLEŞMİŞSE NE YAPMALI
> Kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını göreceksiniz.
>
> 207)BOYA KOKUSUNDAN RAHATSIZ OLURSANIZ NE YAPMALI
> Taze boya kokusunu yok etmek için 2 çareden faydalanmak gerekir.
> Boya kutusuna litre başına 2 çorba kaşığı vanilya karıştırın, veya
> boyadığınız odaya , içinde kesik bir soğan bulunan soğuk su dolu bir
> kap yerleştirin. Ekmek içiyle doldurulmuş bir tabakta aynı işi
> görecektir.
>
> 208)BOYA KOKUSUNU NASIL ÖNLERİZ
> 2 Büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine atın bunuda kokulu odaya koyun.
>
> 209)ARI SİNEK SOKMALARINA KARŞI NE YAPMALI
> Arı, Sinek sokmalarına karşı ; Kesme şekeri hafifçe ıslatın , sokulan
> kısmın üzerine hafifçe bastırın zehiri alır ve kaşınmayı şişmeyi
> önler.
>
> 210)BUZDOLABINIZ ARIZALANIRSA NE YAPMALI
> Buzdolabınız bozuldu ya da artık boş yer yok. Temiz bir kovayı musluk
> suyu ile doldurun. İçine bir çorba kaşığı sofra tuzu atın. Şişeleri
> daldırın. Yeterince soguyacaktır.
>
> 211)CAM TENCEREDE KAPAĞIN BUHARLAŞMAMASI İÇİN
> Yemek pişirirken cam tencerede kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi
> limon kabuğu ile
> silinir.
>
> 212)CAMLARDAKİ BUĞU NASIL GİDERİLİR
> Evlerin içi ısıtılınca pencere camları terler , su aşağı doğru
> süzülerek camları kirletir, buna mani olmak için bir bezi az gliserine
> batırarak camlara sürdüğümüzde sorun ortadan kalkacaktır.
>
> 213)ÇİÇEKLERİN DAHA UZUN ÖMÜRLÜ OLMASI İÇİN NE YAPMALI
> Satın aldığınız çiçeklerin vazoda daha uzun süre dayanmasını ve
> güzelliğini korumasını istiyorsanız suyuna birkaç damla çamaşır suyu
> koyunuz, daha uzun ömürlü olacaktır.
>
>
>
> 214)DİRSEK VE TOPUKLARINIZIN SERTLEŞMESİNİ İSTEMİYORSANIZ
> Bir dilim limon ile ovun, böylece yumuşacık olacaklardır.
>
> 215)DUVARA ÇİVİ ÇAKARKEN NE YAPMALI
> Duvarınıza çivi çakacağınız zaman işaretlediğiniz yerin üzerine çapraz
> bant yapıştırın. Çiviyi
> öyle çakın. Böylece duvarın alçısını çatlatmamış olacaksınız.
>
> 216)EMAYE KAP, TENCERE VE KEPÇE GİBİ MUTFAK ALETLERİNİN EMAYESİNİN
> DÖKÜLMESİ NASIL ÖNLENİR
> Emaye mutfak aletlerinin emaye kısımlarının çatlayıp dökülmesi , siyah
> lekelerin oluşması çirkin bir görüntüdür. Bu durumu önlemek için yeni
> alınan emaye mutfak aletini önce soğuk su dolu bir derin tencere
> içerisine yerleştirerek ateşe koymalı ve fokur fokur kaynatmalıdır,
> soğumaya bırakıldıktan sonra kurulayıp kaldırmalıdır.
>
> 217)EN İYİ YEMEK HANGİ TENCEREDE PİŞER
> En iyi yemek dibi kalın ve düz tencerede pişer.
>
> 218)FERMUAR SIKIŞIRSA NE YAPMALI
> Fermuar sıkışırsa kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın.
>
> 219)GÜLLERİNİZ BOYNUNU BÜKERSE NE YAPMALI
> İlk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.
>
> 220)KAPI VE ÇEKMECELERİNİZ SÜRTÜYORSA NE YAPMAK GEREKİR
> Sürten kapı ve çekmecelere vazelin sürmek gerekir.
>
> 221)KARINCALARI YOK ETMEK İÇİN NE YAPMALI
> Kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç verecektir.
>
> 222)MANTAR KAPAKLI ŞİŞELER NASIL SAKLANIR
> Mantar kapaklı şişeler yatık vaziyette saklanır.
>
> 223)MENEKŞELERİN DAHA SAĞLIKLI VE GÜZEL OLMASI İÇİN NE YAPMALI
> Evinizdeki menekşelerin daha çok çiçek vermesini istiyorsanız ,
> toprağına yumurta kabukları karıştırın, böylece menekşeleriniz daha
> sağlıklı ve daha güzel çiçek açacaktır.
>
> 224)POLYESTER VE SENTETİK TÜLLER NASIL ASILMALI
> Polyester ve sentetik tüllerinizi makinadan çıkardıktan sonra nemli
> nemli asın, kırışık yerler
> kendiliğinden düzelecektir.
>
> 225)SAKSINIZDAKİ KURT BÖCEĞİ NASIL YOK EDİLİR.
> Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok olur.
>
> 226)SARARAN TEFLON TAVA VE TENCERELER
> Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda
> çamaşır suyu
> koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın. İndirince de önce sıcak
> suyla daha sonra soğuk
> suyla iyice durulayın.
>
> 227)SİGARA DUMANINI YOK ETMEK İÇİN
> Sigara dumanını yok etmek için mum yakın.
>
> 228)ŞARAP ŞİŞELERİNİN MANTARINI TEKRAR TAKMAK İÇİN NE YAPILIR
> Mantarı kaynar suyun içerisine atın, tekrar takmak çok kolay olacaktır.
>
> 229)TOPRAK ÇÖMLEK VE TENCERELERİ YENİ ALINCA NE YAPMALIYIZ
> Toprak çömlek ve tencereler yeni alındıklarında küçük çatlaklar
> nedeniyle kırılma tehlikesiyle karşı karşıyadırlar. Bunun için
> kullanmadan önce 3/4 ünü sirkeli sıcak suyla doldurun ve 24 saat
> bekletin ve soğuk suyla yıkayın.
>
> 230)TUZLUKTAKİ TUZUN NEMLENİP, TOPAKLANMAMASI İÇİN NE YAPMALI
> Tuzluğun içerisine birkaç adet pirinç tanesi atın, pirinç tuzun nemini alır.
>
> 231)ESKİ DUVAR KAĞITLARINI NASIL ÇIKARIRIZ
> Duvar kağıtlarınızı yenilemek istediğinizde eski kağıtları çıkarmak
> her zaman sorun olur. Ilık su dolu bir kaba bir miktar bulaşık
> deterjanı dökün ve karışıma batırdığınız süngerle duvar kağıtlarını
> silin, kolayca çıkacaklardır.
>
> 232)SARARMAYA BAŞLAYAN BEYAZ GİYSİLERE NE YAPMALI
> Sararmaya başlayan beyaz giysilere bir kaşık oksijenli su kattığınız 1
> litre ılık suda 1 saat bekletin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder